Home | Contact

Bij SATO Nederland aangesloten verenigingen

 

pdf Dendrobatidae Nederland
Dendrobatidae Nederland is een toonaangevende internationale vereniging voor liefhebbers van gifkikkers (Dendrobatidae) en andere tropische kikkers. De vereniging stelt zich ten doel om de natuurwaardering te bevorderen en het behoud ervan te bewerkstelligen. De focus ligt daarbij op de regenwouden van Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Madagaskar en in het bijzonder de daar levende (gif)kikkers. Dendrobatidae Nederland onderhoudt hiertoe contacten met diverse nationale en internationale organisaties en universiteiten, zoals RAVON, IUCN, Conservation International, Tree Walkers International, en het ondersteunt financieel o.a. het ProAves Amphibian Nature Reserve Ranita Dorada in Colombia.

Onze hoofddoelstelling geven we vorm door het stimuleren van nakweek van kikkers om zo de bescherming van kikkers in hun natuurlijke biotopen te bevorderen. Het zoveel mogelijk verspreiden van informatie met betrekking tot het houden en kweken van Dendrobatidae en andere tropische kikkers is daar een belangrijk onderdeel van.
Onze hoofddoelstelling geven we tevens vorm door zoveel mogelijk informatie met betrekking tot het houden en kweken van Dendrobatidae en andere tropische kikkers te verspreiden. Met het stimuleren van nakweek binnen de landsgrenzen bevorderen we de bescherming van kikkers in hun natuurlijke biotopen. Hiernaast houden wij de ontwikkelingen op allerlei gebieden scherp in de gaten en onderneemt Dendrobatidae Nederland verschillende acties om de doelstellingen te bereiken. Een voorbeeld daarvan is het steunen van onderzoek naar én de bestrijding van de chytrid schimmel in zowel de hobby als de natuur. In april 2017 is ook het boek “Gifkikkers” uitgegeven. Dit boek, samengesteld door verschillende leden, ruim 400 pagina’s dik en vol met kleurenfoto’s wordt nu al omschreven als de “kikkerbijbel”.

Dendrobatidae Nederland is in 1989 opgericht, gevolg gevend aan de groeiende belangstelling voor met name pijlgifkikkers.
Momenteel verkeert de vereniging in blakende gezondheid met ruim 1000 enthousiaste, deskundige en wetenschappelijke leden in binnen- en buitenland.
Tweemaal per jaar wordt een speciale, internationaal gerespecteerde kikkerbeurs georganiseerd. Voor leden is de toegang gratis. Hier kunnen de leden hun zelf gekweekte dieren ruilen of verkopen.

De communicatie naar de leden toe vindt plaats door middel van een full-colour magazine, dat viermaal per jaar in het Nederlands wordt uitgebracht met (semi-)wetenschappelijke artikelen en artikelen gericht op de hobby. Wereldwijd wordt tweemaal per jaar een Engelstalig magazine uitgegeven met de beste artikelen uit het Nederlandse magazine.
Een symposiumdag, met lezingen van diverse vooraanstaande specialisten, completeert het verhaal.
In ons voor Nederland unieke blad 'DN-magazine' staat zeer gevarieerde informatie over alle facetten van de liefhebberij:
- Kweekverslagen van succesvolle kwekers
- Handige tips, vragen en antwoorden
- Reisverslagen
- Informatie over evenementen
- Artikelen over terrariumbouw, planten
- Systematiek, ziekten, voedsel, wetten enz.
- Met kleurenfoto's en andere illustraties
Dendrobatidae Magazine maakt volledig waar wat de naam pretendeert, namelijk niet alleen een tijdschrift voor de gespecialiseerde kweker maar ook voor de man, vrouw of kind die geïnteresseerd is in de natuur en die wat meer wil weten over pijlgifkikkers.

Kortom, Dendrobatidae Nederland is dé vereniging voor pijlgifkikkerliefhebbers die meer willen maken van hun hobby. De prijs hoeft geen belemmering te zijn: voor slechts € 27,50 ben je al lid en krijg je het waardevolle DN Magazine vier maal per jaar toegestuurd. Buitenlandse leden betalen € 35,00.Agalychnis callydrias 1

Agalychnis callydrias 2

Dendrobates leucomelas

Dendrobates tinctorius (azureus)

Dendrobates tinctorius

Dendropshopus carnifex
foto M. Wolthuis

Dyscopus guineti

Epipedobates darwinwallacei
foto M. Wolthuis

kikker spec.

Leptodactylus pentadactylus

Mannophryne herminae
foto M. Wolthuis

Mantella aurantiaca

Mantella betsileo

Mantella laevigata

Oophaga granulifera

Oophaga pumilio1

Oophaga pumilio 2

Oophaga pumilio 3

Oophaga pumilio 4

Oophaga pumilio5

Oophaga pumilio6

Ostecephalus spec.
foto M. Wolthuis

Phyllobates lugubris

Phyllobates vittatus